Fura kerti figurák a ház körül
Máj 31
2022
18:10
Máj 31
2022
18:10

Fura kerti figurák a ház körül

Néhány kertben igen fura kert figurák leselkednek a növények között, vajon mik lehetnek ezek?

Hegyes kalapjukkal és bozontos, fehér szakállával szinte mindenki felismeri a ezeket a kerti figurákat, ha meglát egyet. A törpék az egyik legrégebbi fennmaradt kertészeti remekmű, mégis kevesen tudjuk, miért. Mint kiderült a kis kerti figuráknak hagyományokkal és vitákkal átitatott története van. Akár imádod ezeket az aranyos kis kerti díszeket, akár az ellenzők táborba tartozol, a mögöttük álló történelem tagadhatatlanul érdekes. Hozzá tesszük, hogy figuráinkról már más is megjegyezte, hogy sokféleképpen használhatók.

A törpék azok a miniatűr figurák, akiknek szakálluk van. Fura és érdekes hátterű mitikus lények ezek A törpe másnéven Gnóm szó a latin „gnomus” szóból származik, amely „földlakót” jelent utalva az életmódjukra. A hagyományos gnóm szorosan kapcsolódik a klasszikus elemek mitológiájához, és sokak szerint Földünk éjszakai védelmezői. A legenda szerint a törpék a föld alatt élnek, ahol őrzik a közeli növény és állatvilágot, valamint az elrejtett értékeket, kincseiket.  Egyes mondák szerint a napsugarak kővé változtathatják a törpéket.

Nehéz elhinni, hogy egy ártatlannak tűnő gnóm erős érzelmeket kelthet, de a világ egy furcsa hely. Míg a kerti törpék évtizedek óta léteznek számos vicces és groteszk kerti törpe is megjelent a piacon. Még olyan hiedelmek is léteznek, amelyek összeesküvést szerveznek a kerti törpék természetbe való visszajuttatására, söt volt olyan hely Angliában ahol betiltották a kerti törpéket. A szervezők úgy érveltek, hogy a kerti törpék elterelik a figyelmet a a kert többi részéről. Véleményünk szerint ezek az egyik legmegosztóbb kerti figurák. Szerinted is?